De seksloze toekomst van Starfield

en de andere zijde van het spectrum in Baldur's Gate 3

De seksloze toekomst van Starfield

Baldur's Gate 3 heb ik de afgelopen maand opzij gezet om Starfield te spelen. Als groot liefhebber van de The Elder Scrolls-reeks wilde ik de volgende grote game van Bethesda natuurlijk proberen, ook al lieten de vele trailers mij koud.

Uiteindelijk heb ik meer tijd met Starfield besteed dan ik van tevoren had verwacht. Ik heb het hoofdverhaal uitgespeeld, veel van het universum gezien en een hoop kleine verhaaltjes ontdekt, maar afgezien van enkele goede quests wist de game niet te overtuigen. Bethesda heeft duizend planeten gemaakt, maar alles voelt zielloos, inspiratieloos en opvallend genoeg ook seksloos.

In Starfield heb je voor een relatie de keuze tussen een paar mannen en vrouwen, maar seks is alleen mogelijk als je eerst trouwt en dan nog houdt iedereen hun kleren aan in bed. Het is alsof ik weer in de kerk zit, waar werd gepredikt dat seks voor het huwelijk een grote zonde is.

Preuts

Natuurlijk hoeft niet elke game uitgebreide seksscènes te hebben, maar het helemaal negeren voelt ook ongeloofwaardig. Zeker omdat Bethesda een poging heeft gedaan om zijn meest menselijke game tot nu toe te maken, maar een belangrijk deel van menselijkheid negeert.

De wereld in Starfield zit vol met piraten, drugs en en er is zelfs een hele neonstad inclusief nachtclub en talloze donkere steegjes gemaakt. Maar Bethesda schetst een toekomst waarin zelfs advertenties en billboards geen seksuele toespelingen bevatten, waar sekswerkers niet bestaan en dansers in de club als seksloze aliens zijn verkleed.

Er klinkt hier en daar de kritiek dat Starfield te 'woke' zou zijn, omdat de game bij de start vraagt om de pronouns van je personage. Want stel je toch eens voor dat je mag bepalen hoe iemand je aanspreekt in een rollenspel. 'Woke' krijgt vervolgens ook de schuld voor deze seksloze wereld.

Maar dat is het niet. Starfield is juist het ultieme voorbeeld van een preutse Amerikaanse fantasie. Eentje waarin je met een cowboyhoed op met steeds grotere guns honderden mensen door het hoofd schiet met het excuus dat je een ruimtepolitieagent bent, maar seksualiteit vooral achter gesloten deuren moet gebeuren zodat niemand het ziet.

Horny

Toen ik na Starfield weer terugkeerde naar Baldur's Gate 3 werd duidelijk dat deze twee games aan het uiterste van een spectrum staan. Met aan de ene kant een game die haast bang lijkt te zijn van seks, en aan de andere kant een game waarin je maar een paar gesprekskeuzes verwijderd bent van een wilde nacht.

Baldur's Gate 3 is een horny game. De makers moesten zelfs via een update ervoor zorgen dat tovenaar Gale niet te opdringerig werd. Het is ook een van de beste games die ik ooit heb gespeeld, met sterke verhalen, personages die van het scherm spatten, intense gevechten en een overtuigende, rijke wereld waarin seks en seksualiteit een normaal onderdeel is.

Wat daarbij positief opvalt, is dat seks geen einddoel van een relatie is zoals in veel andere games. Ik heb in mijn avontuur een relatie met de charmante vampier Astarion, bij wie in de wenkbrauw al meer persoonlijkheid zit dan in het hele universum van Starfield te vinden is. Deze relatie staat niet los van het avontuur als extraatje, maar is er daadwerkelijk onderdeel van. We zoenen, praten over onze gevoelens en samen redden we de wereld.

Likes en dislikes

  • Iemand mopperde op X dat hij in Starfield als man met het personage Sam Coe kon flirten, want Sam was volgens hem toch echt hetero. De stemacteur van Sam reageerde: 'Actually, I played Sam as bisexual.'

  • De getalenteerde cast van Baldur's Gate 3 heeft Dungeons & Dragons gespeeld waarin ze hun personages uit de game roleplayen. Erg leuk!

  • Podcast-maatje Bastiaan Vroegop stelt een tentoonstelling samen over The Legend of Zelda in Forum Groningen. Vanaf 4 november te zien.

  • In Nederland wordt een 'queer vampire thriller set in 80's Berlin' gemaakt, getiteld Red Kiss. Het zijn mooie tijden voor het leuk vinden van queer vampieren met wit/grijs haar.

  • Drag en de Nintendo Wii blijken een perfecte combo in This is Mii.

@salmattos

this is brave this is bruised this is who I’m meant to be: this is Mii ™️ #drag #dragqueen #nintendo #gaymer #thisisme #gaming

Ik schreef onder andere over…