• Voorspel Plus
  • Posts
  • Waarom dit queer personage in Ted Lasso zo belangrijk is

Waarom dit queer personage in Ted Lasso zo belangrijk is

en Link een 'gay icon' is

In mijn artikelreeks Voorspel schrijf ik over seks en seksualiteit in games. In deze maandelijkse nieuwsbrief bespreek ik het thema breder: games, tv, tech en sociale media vanuit een queer perspectief. Aan het eind van elke maand een nieuwe editie.

Ted Lasso

Iedereen houdt van Ted Lasso, maar er miste iets in deze populaire serie van Apple TV+. Met veel verschillende personages en hun relaties, bleef de serie opvallend hetero. Tot nu, want in de derde aflevering van het derde seizoen bleek dat één van de mannelijke voetballers een vriendje heeft.

De aflevering start met Colin Hughes die wakker wordt in bed en daar duidelijk iemand mist. Toen was het voor mij al duidelijk. Deze onthulling zou niet worden uitgesteld als het niet opvallend zou zijn.

Het is teleurstellend dat het zolang geduurd heeft tot er een queer personage werd ‘geïntroduceerd’ in de serie, maar toch is het een belangrijk moment. De schrijvers van Ted Lasso willen namelijk iets vertellen over hoe moeilijk het is om uit te kast te komen in de wereld van professionele voetbal.

In de aflevering is onder andere te zien dat Colin zijn vriendje voor zijn teamgenoten verbergt. Als het team homofobe grappen maakt, grapt hij mee om zichzelf te beschermen.

Je weet nu al dat het gehele voetbalteam en de fans Colin later zullen accepteren, want dit is de magische, zoetsappige wereld van Ted Lasso en niet de echte wereld. In de echte wereld zijn er homofobe spreekkoren en programma’s zoals Voetbal International. Het bespreken van dit onderwerp in zo’n grote en populaire serie kan de acceptatie van queerness binnen de voetbalwereld hopelijk een stukje helpen.

Ik kan de NPO Radio 1-podcast De Schaduwspits over dit onderwerp enorm aanraden. Zelf heb ik in 2017 over het onderwerp geschreven in de Voorspel ‘Uit de kast in Football Manager’.

Likes en dislikes

  • Helaas stopt Star Trek: Discovery ermee na het volgende seizoen. De leuke serie besprak onder andere het idee van een chosen family met meerdere queer personages. Het meest gedenkwaardige moment uit de serie was ook het meest saaie. Engineer Staments en dokter Culber zijn het eerste openlijk gay stel in de Star Trek-geschiedenis. Dat twee mannen in een relatie doodnormaal is, werd gecommuniceerd met een scene waarin het duo voordat ze naar bed gaan de tanden poetsten. Gewoon zoals iedereen.

  • De Daniels (van Everything Everywhere All At Once) deden een waanzinnige, kleurrijke fotoshoot met Jennifer Coolidge, die sinds The White Lotus weer helemaal hot is.

  • Er is een remake van Resident Evil 4 verkrijgbaar en modders zijn direct aan de slag gegaan om hoofdpersonage Leon S. Kennedy een sexy pakje aan te trekken. In de game-industrie worden meestal alleen vrouwelijke personages in weinig verhullende kleding gestoken, dus dit is een mooi tegengeluid.

@hellsbaby__

(FAKE BODY) 18+ only!!! hes so scrumptious 😂 #residentevil #leon #leonkennedy #leonskennedy #leonkennedyedit #leonkennedysimp #leonkennedy... See more

  • Link uit The Legend of Zelda heeft vaak een genderneutraal uiterlijk, waardoor het personage geliefd is bij veel queer gamers. Samantha Puc schreef daar een artikel over voor Polygon: “Link is a gay icon, and Zelda fans know it”. Deze fanart past er goed bij:

  • Len Maessen sprak voor NRC met een producer van The Sims 4 om te praten over diversiteit in de game, want recentelijk is er onder andere een binder toegevoegd voor transmasculine personages.

  • In onze podcast Spelkost hebben Bas, Harry en ik bloedoffers gemaakt in de vorm van gamefranchises. RIP Pokémon.

Ik schreef onder andere..