• Voorspel Plus
 • Posts
 • Drag is een kunstvorm waar je veel kanten mee op kunt

Drag is een kunstvorm waar je veel kanten mee op kunt

En Overwatch krijgt een Pride-event

In mijn artikelreeks Voorspel schrijf ik over seks en seksualiteit in games. In deze maandelijkse nieuwsbrief bespreek ik het thema breder: games, tv, tech en sociale media vanuit een queer perspectief. Aan het eind van elke maand een nieuwe editie.

Bron: BBC

Drag is een kunstvorm waar je veel kanten mee op kunt

In Nederland worden al jaren voorleesmomenten georganiseerd waarin dragqueens een boekje voorlezen aan kinderen. Super leuk, want kinderen hebben op deze manier niet alleen een uitbundig geklede prinses voor zich, maar ook iemand die expressiever is dan de gemiddelde Nickelodeon-tekenfilm. Via deze dragqueens krijgen kinderen mee dat het niet erg is om anders te zijn.

Die voorleesmomenten zijn niet nieuw, maar nu is er plots weerstand. Dat is duidelijk komen overwaaien uit conservatief Amerika, waar de aanval op de rechten van transgender mensen en drags is ingezet.

Gelukkig is de tegenstand in Nederland voornamelijk luid op Twitter, want bij een protest tegen een voorleesmiddag in Rotterdam kwamen weinig mensen fysiek opdagen. Terwijl de voorstanders als menigte lieten zien dat we onze rechten echt niet zo makkelijk laten afpakken.

Het leukste is dat de voorleesmiddag stiekem een voorleesochtend was geworden en de kinderen dus allang een zorgeloos leuke ochtend hadden gehad.

Make Up Your Mind

In april gebeurde er nog veel meer moois rond drag, waaronder het programma Make Up Your Mind op RTL4. In dit programma laten BN-ers zich voor één keer als dragqueen omtoveren. Dit programma is veel beter dan ik had verwacht, omdat het duidelijk met respect en liefde voor drag als kunstuiting wordt gemaakt.

Mooi is dat het voornamelijk masculiene heteromannen zijn die hier aan meedoen. Niet als grap, maar als boodschap aan hun kinderen en de rest van Nederland dat het belangrijk is om jezelf te kunnen zijn.

Dat Peter R. De Vries twee jaar geleden als dragqueen Emma Beautycase op tv te zien was is ongetwijfeld voor vele andere mannen de reden geweest om ook ja te zeggen.

Doctor Who

Daarnaast komt drag ook naar de Britse serie Doctor Who. Als we al het casting nieuws mogen geloven, belooft het komende seizoen met Ncuti Gatwa als The Doctor extra queer te worden. Aan het roer staat Russell T. Davies, die na de waanzinnige serie It's a Sin over de aidsepidemie weer terugkeert naar deze show.

Het laatste nieuws is dat niemand minder dan Jinkx Monsoon een slechterik speelt in het komende seizoen. Jinkx is een extreem getalenteerde dragqueen die niet alleen een seizoen van RuPaul's Drag Race heeft gewonnen, maar ook in het seizoen met enkel Drag Race-winnaars er met de kroon vandoor ging. Ik kan niet wachten om hen in een van mijn favoriete series ooit te zien.

De meeste mensen zullen drag enkel kennen van RuPaul’s Drag Race en dat is niet erg. Maar belangrijk is wel om te weten is dat zelfs RuPaul’s Drag Race een zeer beperkt segment van drag laat zien. Drag is namelijk een kunstvorm waar je heel veel kanten mee op kunt. Als je denkt dat het enkel plat, seksueel vermaak is dat van kinderen weggehouden moet worden, laat je alleen maar zien hoe weinig je er eigenlijk vanaf weet.

Likes en dislikes

 • Overwatch heeft een panseksuele held aan de game toegevoegd: Liveweaver. Eerder werd al onthuld dat helden Tracer en Agent 76 queer zijn, maar daar kwam je alleen achter via de officiële website. Liveweaver is veel duidelijker over zijn identiteit, waaronder in de gesprekken met andere personages tijdens het spelen. Ook wordt er door de de makers gewerkt aan een Pride-event in de game voor juni (Pride Month).

 • In de Horizon Forbidden West-uitbreiding Burning Shores kan hoofdpersonage Aloy kussen met een ander vrouwelijk personage, mits je daar als speler voor kiest. Dat is voor een hoop gamers helaas genoeg reden om de game op onder andere Metacritic te 'review bomben'. Dan worden er talloze negatieve recensies geplaatst om het gemiddelde cijfer omlaag te halen. Metacritic zegt in actie te komen.

 • Musk-helsite Twitter heeft stilletjes de regels aangepast, waardoor het niet meer strafbaar is om transgender mensen te misgenderen of te deadnamen.

 • In de trailer voor Spider-Man: Across the Spider-Verse is te zien dat een van de personages een transvlag op de muur heeft hangen met de tekst: 'protect trans kids'.

 • In de vorige nieuwsbrief had ik het over Ted Lasso met eindelijk een openlijk queer personage. Inmiddels lopen er meerdere queer verhaallijnen in de komedieserie van Apple TV+. Mooi is dat in de vijfde aflevering, die zich in Amsterdam afspeelt, twee mannen praten over uit de kast komen terwijl ze een biertje drinken op het Homomonument.

 • De game Cult of the Lamb heeft de Game of the Year Award van Gayming Magazine gewonnen. De prijs voor het beste lhbtq-personage in een game ging naar Lor uit New Tales From the Borderlands. Dragtrashly won de award voor beste streamer.

 • Spelkost-maatje Bastiaan heeft een toffe podcast gemaak voor Goed Verhaal, met een goed verhaal over de ontwikkeling van de Nederlandse MMO The Chronicles of Spellborn. Check ook zijn nieuwsbrief Gamepraat.

Ik schreef onder andere…

 • Hoe je nepfoto's gemaakt door kunstmatige intelligente herkent

 • Hoe je spoilers van je favoriete series ontwijkt

 • Hoe ChatGPT slimmer is geworden, maar privacy niet op orde heeft

 • Waarom veel series en films zo donker zijn

 • Waarom de dialogen in series en films vaak zo slecht te verstaan zijn